Fra punk til zen: amerikanske John Porcellino har siden 1989 skrevet, tegnet og udgivet sit eget tegneseriehæfte King-Cat Comics and Stories til glæde for et stadigt større publikum rundt omkring i verden. I den danske opsamling Under Stjernerne præsenterer Damgaard i anledning af femogtyveårs-jubilæet nu for første gang et udvalg af Porcellinos arbejde på dansk.

johnporcellino
Både Porcellinos temperament, emnevalg og tegnestil har ændret sig gennem de mange år, så vi bad John Porcellino om at finde et bredt udvalg af sine historier frem, for at præsentere hans arbejde for nye læsere i Danmark. Det resulterede i en samling udvalgte episoder fra perioden 1989-2011, som er gengivet i kronologisk orden i bogen.
Udover serierne indeholder bogen en præsentation af King-Cat Comics og baggrunden for bladet.

Udtalelser om King-Cat Comics og Porcellino

John Porcellinos tegneserier gengiver, med få streger og ord, en følelse af
simpelthen at være i live.

Serieskaber og illustrator Chris Ware

Med en minimalistisk stil, både med hensyn til tegninger og dialog og de fortællinger han
skaber, formidler Porcellinos arbejde den mest essentielle information fra et scenarie, med en
meditativ skønhed som er svær at finde andre steder i tegneserier.

Alex Dueben, Comic Book Ressources

John Porcellino hylder livets simple glæder i hans elskede og indflydelsesrige zine King-Cat
Comics & Stories. Porcellino deler simple og grundlæggende fornøjelser med os, hvilket får
dig til at føle glæde over at være i live. Der er en kamp for livet også, og Porcellino deler det
med dig, hans hjerte der bliver knust, hans sygdomme, men han vender altid tilbage til livsglæden.

Henry Chamberlain, Comics Grinder

 

Downloads

Det siger anmelderne:

Nummer 9:
“…for serieskaberen finder meningen med livet dér, hvor alle vi andre også kan gøre det: I de små hverdagsøjeblikke, hvor verden og livet fylder os med intens lykke eller melankoli. Fordi nattehimlen er særligt smuk, fordi foråret er på vej, fordi vi pludselig mindes mennesker, der engang stod os nær – og nogle gange bare fordi.
Få kan som Porcellino indramme hverdagens magi med få, koncise ord og enkle, uprætentiøse streger.”

Tegneseriemagasinet Nummer 9 gav Under Stjernerne karakteren 5 ud af 5 mulige.

Dagbladet Information:
“… Blandt sidstnævnte finder vi en af sidste års fornemste tegneserieudgivelser, amerikanske John Porcellinos Under stjernerne. Porcellino er noget af en levende legende i amerikanske tegneseriekredse: en inkarneret self-publisher, der nu i 25 år selv har tegnet, produceret og udgivet sit tegneseriehæfte King Cat Comics. […]
Under stjernerne er en lille, stilren og uprætentiøst produceret jubilæumsopsamling […]
som tegneseriekunst hører det til blandt det mest lyrisk bevægende.”

Under Stjernerne blev nomineret til Pingprisen 2015

Kategori: Bedste internationale tegneserie på dansk:
Amerikanske John Porcellino har med Under stjernerne skabt en dybfølt og minimalistisk tegneserie om hverdagens melankoli og de små lykkestunder.

Under stjernerne handler om det kæmpestore og om det mikroskopisk lille, om det universelle og om det hverdagslige. John Porcellino finder meningen med liver i små hverdagsøjeblikke, som vi alle kender. Øjeblikke hvor verden fylder os med intens lykke eller dyb melankoli. Og ingen kan som Porcellino ramme denne hverdagsmagi ind så præcist og med så få virkemidler.

Stregen er skrabet og minimalistisk – rent grafisk kan det dårligt blive enklere. Alligevel er der et enormt udbytte i Under stjernerne. For bogens små fortællinger er utroligt vedkommende og deres diskrete stemninger breder sig let og elegant til læseren. Det er næsten helt zen-agtig læsning.

Den lille, stille bog er den første John Porcellino-udgivelse på dansk. Udvalget af fortællinger i Under stjernerne er hentet fra Porcellinos selvpublicerede seriehæfte King-Cat Comics og spænder over en periode på mere end 20 år. Her får danske læsere præsenteret et helt særligt tegneserietemperament, der har den sjældne evne at kunne fortælle meget med lidt.