Lidt om tekstning af tegneserier

En af de udfordringer man står over for, når man skal udgive en oversat tegneserie, og som ikke er til stede når man udgiver en oversat bog, er teksten i taleboblerne, samt eventuelle håndtekstede titeltekster, kolofoner og bagsidetekster.

I nogle tegneserier er teksten i boblerne ikke helt så vigtig en del af helhedsindtrykket, enten fordi serieskaberen har en ret anonym skrivestil, eller fordi vedkommende måske i forvejen har brugt en font til den originale tekstning. Det er selvfølgelig den nemmeste og billigste situation, hvis man kan finde en håndskrift-font, der minder tilstrækkeligt meget om originaludgavens tekstning.

Men i mange tegneserier er teksten en meget personlig og vigtig del af tegneseriens helhedsindtryk. I sådan et tilfælde har man som tilrettelægger tre alternativer.

1. Serieskaberen kan selv tekste serien (på et for vedkommende fremmed sprog). De problemer man ofte møder i den forbindelse, er, at vedkommende som regel ikke har tid, og at prisen for dette arbejde nogle gange beregnes så højt, at udgivelsen ikke kan løbe rundt.

I de tilfælde hvor det lykkes at overtale eller betale serieskaberen til at gøre arbejdet, kan der også opstå uforudsigelige småfejl, fordi serieskaberen ikke forstår ordene og sammenhængen, men reelt bare sidder og “tegner af” efter en trykt oversættelse. Så det kræver en grundig korrekturlæsning bagefter.

2. Man kan lave en font, der efterligner serieskaberens skrivestil, og så selv tekste serien i en fart. Det er normalt ret dyrt at hyre nogen til at fremstille en font, men til gengæld kan det igangsættes med det samme, hvis man har begrænset tid til rådighed.

I sjældne tilfælde kan man være så heldig, at andre forlag allerede har fået lavet sådan en font, som man så kan få eller købe.

3. Man kan hyre en dygtig håndtekster til at efterligne serieskaberens skrift. Det tager tid, og det er heller ikke altid nemt at finde nogen som kan/vil/man har råd til. Til gengæld kan det blive fuldt ud lige så flot, som hvis serieskaberen selv havde tekstet.

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.