Genreforvirring

“Jeg læser ikke tegneserier.”
Nogenlunde sådan har jeg hørt flere ellers fornuftige mennesker afvise hele tegneseriebegrebet. Det er jo for børn. Eller det er kun for sjov, det er ikke seriøst, det kan ikke bruges til fornuftige ting. Indsæt selv din nabos fordom her.

Men: tegneserien er jo ikke en genre, den er et medie, en udtryksform. Begrebet tegneserie dækker over en måde at udtrykke sig på, som er unik. En kombination af billeder og ord, der, når den er bedst, kombinerer de to og bliver til noget, der er bedre end de to kunne være hver for sig. Eller i det mindste til noget andet end tekst og billeder kan formidle hver for sig.

At sige, at man ikke læser tegneserier, fordi det er for børn, er lidt som at sige, at man ikke læser bøger, fordi man er vokset fra Pixibøgerne.
Når vi taler bøger er de fleste mere på hjemmebane og ved godt, at bøger er for børn, for voksne, for unge, for gamle. At bøger kan formidle viden og videnskab, humor og fjolleri, spænding og drama.

Men hey – ved du hvad? Præcis det samme gælder for tegneserier.
Og det budskab vil jeg gerne være med til at udbrede. Jeg kan gøre lidt nytte ved at finde udsøgte tegneserier fra ind- og udland, og gøre dem tilgængelige i danske versioner til en god pris. Og du kan gøre nytte ved at købe noget eller ved at fortælle andre om vores udgivelser, hvis du altså kan lide dem.

Ned med genreforvirringen. Lad os få flere fortællinger, der benytter sig af tegneseriemediets unikke muligheder, mand.

bayeuxtapet

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.