Hvor blev 2014 af?

Det mest begivenhedsrige år i det lille forlags historie er gået. Der skete en masse gode og mindre gode ting. Lige nu føles det som om det er gået meget hurtigt.

bjarne1
 
Messer og arrangementer
Vi afholdt reception for vores debuterende forfatter Anne, som havde fået lov til at invitere alle dem hun allerhelst ville se, kun begrænset af det lille hyggelige lokales størrelse. Tak til alle jer der kom og gjorde Annes dag så god. Hun var så glad den dag.

Vi var til stede på litteraturmessen Vild med ord i Århus, som var hyggelig i forhold til netværkning med andre små forlæggere. Der var såmænd også en del interessede læsere, der spurgte ind til hvad vi laver, men vi solgte ikke rigtigt noget.
Arrangørerne havde iøvrigt lagt mest vægt på deres litteraturarrangementer på scenerne, og havde intet fokus på udstillerne. Der stod ikke engang noget om at der var forlag og andre udstillere til stede på messens hjemmeside, før jeg påpegede det et par dage før messens start.

Interessede gæster på Vild med ord
Interessede gæster på Vild med ord

 
Vi var til stede på tegneseriemessen Art Bubble i Horsens med en flot stand placeret centralt på messeområdet. Også her var der en god stemning og jeg fik netværket med andre branchefolk, men der var ikke så meget salg i vores tegneserier, desværre.

Art Bubble-standen som den så ud aftenen inden åbningen
Art Bubble-standen som den så ud aftenen inden åbningen

 
Vi debuterede som udstillere på Bogforum. Det var sjovt og hyggeligt og mig og Anne mødte mange kendte ansigter på standen og på messen i det hele taget. Bogforum var også vores ubetinget største reklameinvestering. Om pengene var godt givet ud? Ja! Helt bestemt. Vi fik vist vores ansigt og plejet vores kontakter og mødt nogle søde læsere. Vi vil gerne komme tilbage til Bogforum igen, hvis pengene kan findes til det. Det er noget af det jeg skal arbejde på i de kommende par måneder.

Søde gæster kigger på bøgerne på Bogforumstanden
Søde gæster kigger på bøgerne på Bogforumstanden

 
Årets udgivelser
Først og fremmest: Vi udgav en børnebog, fire tegneserier, en erfaringsbog og en genudgivelse af en faktabog. Jeg havde oprindeligt regnet med flere udgivelser i 2014, men set i bakspejlet kunne vi simpelthen ikke have nået flere. Og de er alle fine bøger på hver deres måde. Jeg er meget tilfreds med at det var det vi nåede.

Vi udgav vores første bog der var så populær at der forelå mange forudbestillinger inden den overhovedet var udkommet. Mest fra læsere, men der var endda en boghandler eller to der ringede og spurgte til den og bestilte nogle stykker inden den udkom. Jeg hentyder selvfølgelig til Annes Jeg vil ikke tage det flot, som blev en god forretning og solgte flere end forfatteren havde turdet håbe på. Halvanden måned efter udgivelsen var første oplag udsolgt, og jeg måtte i hast bestille et nyt, som sælger lige så stille endnu.

Børnebogen som udkom i januar solgte ikke så godt til bibliotekerne på trods af en meget positiv lektørudtalelse, der roste bogens emne og anbefalede den til gruppearbejde i skolerne.
Vi vil dog gerne prøve den slags biblioteksrettede udgivelser igen. Der er kommet flere kommentarer på at forsiden ikke var så heldig, så måske er det en del af grunden. Desuden er der vel bare stor konkurrence på børnebogsmarkedet, og igen er vi oppe imod kendte forlag med kendte forfattere og tegnere. Vi prøver igen i 2015.

Vi har desværre langt fra kunnet sælge nok tegneserier. Det har vist sig at være meget svært at få nogen til at forhandle tegneserier af ukendte serieskabere fra et ukendt forlag. Boghandlerne er ikke nemme, men selv de meget få specialbutikker der næsten kun sælger tegneserier har vist sig at være lidt tunge at danse med.
Vi har prøvet forskellige tiltag, blandt andet kommisionssalg på forsøgsbasis hos nogle boghandlere, som jeg brugte en del tid på uden at få noget særligt ud af det.
Det er virkeligt ærgerligt, at nogle af vores ellers gode tegneserietitler næsten ikke har solgt noget, på trods af at priserne har været sat meget lavt for at kompensere lidt for at vi er ret ukendte endnu på markedet.
Det er svært at sige hvor man skulle have sat mere ind. Vi har brugt energi på at gøre tegneseriefolket opmærksom på udgivelserne, og vi har forsøgt at finde læserne på de sociale medier og få dem til at købe online, men intet af det er rigtigt lykkedes.
Der hvor salget har rykket lidt mere har været på ikke-tegneserie-titlerne, solgt gennem egen webbutik og internetboghandlere. Så det giver nok et lille fingerpeg om hvor vi bevæger os hen i 2015. Måske vil det også kunne betale sig at få nogle bøger ud med en sælger der kommer hos de enkelte boghandlere.

Webbutikken
Jeg har lagt meget tid og energi i at optimere vores webbutik i 2014, og fik blandt andet skiftet det problematiske PayPal ud med en rigtig kreditkortbetaling på siden, hvilket har givet et markant fald i forladte ordrer. Langt størstedelen af de kunder der klikker på en købeknap gennemfører nu rent faktisk hele deres køb uden problemer.
Omme bagved butikken har jeg også fået optimeret logistikken og indført nogle faste rutiner for pakning og forsendelse. 2014 blev simpelthen året der gav en masse erfaring med at drive webbutik.

Til gengæld giver butikken for meget arbejde med administration og ekstra bogføring m.m. — faktisk så meget at jeg seriøst overvejer at lukke den ned igen og udelukkende sælge via Saxo og nogle af de andre populære internetboghandlere.
Vi har forsøgsvis haft nogle titler oprettet hos Saxo her i efteråret, og det har givet et pænt salg på dem, så måske skal vi satse mere på at få udbredt kendskabet til vores bøger og ikke helt så meget på selv at sælge og sende dem til kunderne. Det overvejes lige nu hvad løsningen bliver.

Flytning
Hele familien flyttede. Vi er meget glade for det nye hus, og selvom sådan en flytning er et kæmpeprojekt der medfører mange timers praktisk arbejde med at komme på plads og ordne ting, var det bestemt det hele værd. Også selvom det var dyrt og hårdt. Det seneste projekt er iøvrigt forlagets hjemmekontor + lager, som netop er blevet færdigt her i juleferien. Det tog tid, men her er virkeligt blevet fint og rart at være. En god base for fremtidige projekter.

Vi flyttede i efteråret 2014. Her er vores nye nabo.
Vi flyttede i efteråret 2014. Her er vores nye nabo.

 
Penge og mangel på dem
Der kom et uventet skattesmæk og der var andre problemer med finansieringen, så de udgivelser der lå klar til den sidste del af året har måttet vente.
De mange forudbestillinger på Jeg vil ikke tage det flot var dejlige, men desværre var der en del der efterfølgende glemte at betale de bøger de fik tilsendt. Jeg har brugt meget tid og energi på at få de penge hjem, så fremover kan vi desværre ikke længere tilbyde den slags forudbestilling. Men der er andre muligheder for at støtte de kommende udgivelser. I år begynder vi derfor lidt forsigtigt med en kickstarter-kampagne eller to, og så må vi se om det i mellemtiden lykkes at få en traditionel finansiering af det øvrige program på plads. Uanset hvilke metoder der fungerer bedst, så håber jeg at I læsere vil være med i 2015! Vi ses.

/Ole

Share your thoughts

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.